BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

10 March 2010

:: Pergi menemui Sang Kekasih ::


Berita yang diterima petang tadi agak mengejutkan. Namun kembalinya seorang hamba kepada Penciptanya bukan terletak di bawah perancangan insan kerdil seperti kita kerana setiap yang bernyawa pasti akan mati jua.

Sheikhul al Azhar, al Imam Prof.Dr Mohamed Sayyid at Tantawi meninggal dunia pada pagi Rabu 10 Mac di Arab Saudi akibat serangan jantung yang begitu kritikal, di waktu usianya menjangkau 82 tahun.

Serangan mengejut telah menimpa Sheikhul Azhar sepanjang keberadaan beliau di Lapangan Terbang al Malik Khaled Antarabangsa, Riyadh untuk melakukan perjalanan pulang ke Kaherah. Ketika Allahyarham berangkat segera menuju ke hospital beliau telahpun menghembuskan nafasnya yang terakhir.

Allahyarham di sana sedang melakukan lawatan rasmi menemui wakil Kerajaan Saudi untuk menghadiri Majlis Penganugerahan Raja Faisal kepada beliau berikutan khidmatnya kepada Islam di mana Allahyarham termasuk salah seorang penerima anugerah tersebut pada tahun ini.

Allahyarham yang juga merupakan Sheikhul Azhar, lahir pada 28 Oktober 1928 di sebuah desa Salim as Syarqiyyah berpusat di daerah Tama, Soohaj. Beliau telah belajar dan menghafaz al Quran di kota Iskandariah.

Allahyarham menerima gelaran doktor dalam ilmu hadith dan tafsir pada tahun 1966 dengan pangkat kepujian (mumtaz), kemudian beliau bekerja sebagai tenaga pengajar di kuliah Fakulti Usuluddin, dan seterusnya ditugaskan mengajar di negara Republik Arab Libya selama 4 tahun. Selepas itu, beliau bekerja sebagai dekan bagi Pengajian Pasca-sarjana Universiti Islam di Madinah.

Kemudian Prof.Dr Mohamed Sayyid at Tantawi dipilih menjadi Mufti Kerajaan Mesir pada tanggal 28 Oktober 1986, dan menduduki menduduki jawatan tersebut sehinggabeliau dilantik menjadi Sheikhul al Azhar pada tahun 1996.

Beliau merupakan salah seorang ilmuan al Azhar yang tersohor yang begitu sarat dengan pengalaman ilmu pengetahuannya, terutamanya dalam bidang tafsir.ALFATIHAH


- Sumber : www.pmram.org
SANAH HELWAH UTK KAKAK SY TERSAYANG..AISHAH HUMAIRA 9 MAC


mrs cicak poyo =pSorg telah pergi..sorg bakal pergi..huhu
alhmdulillah utk kakak sy yg menyambut hari lahirnya pd arini (9 mac) yg ke 23..=)
moga dkurniakan kesihatan yg baik..dpermudahkan urusan dunia n akhirat..=)
moga menjadi isteri dan ummi yg baik..jg baby bebaik ye..hehe
sy syg kamu...sgt!!


ALLAH SELAMATKAN KAMU...!!p/s--> sgt rindu utk ketemu kamu ma sis...!!

0 comments: