BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

18 November 2009

::iTuLaH KeMaTiAn..::

BUKAN MUDAH UNTUK KITA MENCERITAKAN SESUATU TENTANG HIDUP.

PASTI ADA ERTI-ERTI YANG ADA DALAM KEFAHAMAN SENDIRI.ERTI YANG MACAM ITU,INI,BEGITU DAN BEGINI.

MEMANG MESTI ADA ERTINYA,SIAP DENGAN MEMBERI "FALSAFAH" LAGI.

SENANG JER NAK TAHU ERTI KEHIDUPAN.KITA CUMA PERLU KHAYALKAN SAAT-SAAT KITA MENJADI MAYAT.MUDAH JER...

KITA TIDAK BERNAFAS LAGI.JASAD KITA KAKU APABILA NYAWA TELAH DICABUT DARI JASAD.

MALAIKAT YANG MENCABUT NYAWA IALAH IZRAIL.

DIA PASTI AKAN DATANG PADA KITA.

MAKA,TAK USAH BIMBANG DENGAN KEHADIRANYA.
RASA TAKUT TU MESTILAH ADA.

SEMUA TAKUT TERMASUK AKU.

APABILA NYAWA KITA DAH DICABUT DARI JASAD.
KITA AKAN DISAHKAN MATI.APABILA KITA BETUL-BETUL DAH SAH MATI.AKAN ADA URUSAN PERSURATAN UNTUK BUAT SIJIL AKUAN MATI.ITU KERJA POLIS DAN JPN. CARA MATI KITA MUNGKIN BERBEZA-BEZA,ITU ADALAH DIATAS KEKUASAAN YANG ESA.KITA TAK TAHU YANG KITA AKAN MATI MACAM MANA.APA YANG PASTI,SEBAGAI ORANG ISLAM,SUDAH PASTI KITA AKAN SELALU BERIMPIAN UNTUK MATI DALAM ISLAM. APABILA KITA NAK MATI DALAM KEADAAN ISLAM.KITA PERLULAH INGATKAN ALLAH.UIH!!BUKAN SENANG.KITA SELALU ALPA DAN LALAI DENGAN KESERONOKAN DUNIA.

AKU BAGAI TAK TAHU NAK TAIP MACAM MANA LAGI.SEBENARNYA,ADA KEHIDUPAN DIALAM KEMATIAN.KEHIDUPAN DIALAM KEMATIAN ADALAH SATU KEHIDUPAN YANG TIADA LAGI KEMATIAN.KITA AKAN HIDUP SELAMA-LAMANYA.

APABILA KITA SUDAH MATI MAKA PASTI KITA AKAN INGATKAN MASA HIDUP JADI PADA MASA KITA TENGAH HIDUP NI,PERLULAH KITA INGATKAN MATI. PEKARA YANG AKAN DITANYA SEMASA DI ALAM KEMATIAN,ADA PETUGASNYA IATU MALAIKAT MUKAR DAN NAKIR.SOALAN PERTAMANYA IALAH "MAROBBUKAA!!"(SIAPA TUHAN KAMU). AKU RASA TAKUT JER!KAMU BAYANGKAN LA.NTAH BAGAIMANA DIALAM KEMATIAN TU.APA YANG KITA TAHU DAN FAHAM.


JASAD KITA DITANAM DAN SELEPAS 7 HARI PERUT KITA AKAN PECAH KERANA ULAT DARI DALAM,DITAMBAHI LAGI DENGAN CACING-CACING YANG ADA DIKAWASAN PERKUBURAN. KEMANAKAH ROH KITA?PASTI KITA DITEMPATKAN DI ALAM BARZAKH.BAGAIMANAKAH KEADAAN DIALAM BARZAKH?(BUTA ILMUNYA AKU NI.TAK APA,AKU AKAN BELAJAR LAGI TENTANG MATI) BILA KITA MATI,KITA AKAN MENINGGALKAN SESUATU PADA KEHIDUPAN INI.ANAK-ANAK,HARTA DAN AMALAN KITA SEMASA HIDUP.

APAKAH PENTING DENGAN 3 PEKARA ITU?(TAK PANDAI AKU NAK MENJAWABNYA) SAKITNYA MATI.

MATI ITU DINAMAKAN SAKRATUL MAUT.SAKIT...MEMANG SAKIT.DARI KAKI HINGGA PADA UBUN-UBUN.ADA MALAIKAT TARIK DENGAN KASAR DAN ADA MALAIKAT TARIK DENGAN LEMBUT. MATI ITU ADA KEISTIMEWAANYA PULA.KITA KENA FAHAM.ADA BANYAK AYAT YANG MENYATAKAN TENTANG ORANG YANG MATI DIJALAN ALLAH.NIKMATNYA PASTI MENYERONOKAN DAN SANGGUP SEKALI PADA ORANG-ORANG YANG NAK MATI KE JALAN ALLAH ITU MENEMPUH DUGAANNYA. KITA TAK PERLU BIMBANG BILA BERCAKAP TENTANG MATI.APABILA KITA BERCAKAP TENTANG MATI.AKAN HILANGLAH KESERONOKAN.


JADI,JADIKANLAH UNTUK MENGINGATI MATI ITU SEBAGAI PEKARA YANG SELALU ADA DALAM HATI WALAUPUN DAH BERTAHUN TAK KENAKAN DAHI PADA SEJADAH. JIKA ADA MASA,TENGOKLAH ORANG-ORANG YANG MATI.LAWATILAH ORANG YANG MATI ITU.GAMBARKAN ORANG YANG SEDANG MATI ITU ADALAH KITA.
OK LA ITU SAHAJA TENTANG FALSAFAH KEMATIAN...
TAPI INGAT!!!..
TOLONG JANGAN MATI SEBELUM MATI.


"setiap yg bernyawa pasti akan merasai mati.."


WAALLAHUA3LAM

0 comments: